L O A D I N G

Eilen 2.4. oli Autismitietoisuuden päivä. Päivä sai muistelemaan tammikuussa Infant Parent Mental Health-koulutusviikonloppua, aiheena autismin kirjo. Kaikkina kolmena päivänä luennoitsijat olivat alansa huippuja ja keskustelu kävi vilkkaana mm. autismin diagnosoimisesta ja terapiamuodoista.

Viimeisen luentopäivän luennoitsija Barry Prizant esitti heti aamusta ryhmällemme kysymyksen siitä, ketkä meistä ovat oppineet autisminkirjon omaavien ihmisten kohtaamisista jotakin tärkeää. Monen käsi nousi ja itse taisin olla kuin yli-innokas pikkutyttö käsi niin korkealla kuin se vain ylettyy. Koko viikonloppu oli oiva tilaisuus pohtia mitä kaikkea olen oppinut työskennellessäni erilaisten lasten, nuorten ja perheiden kanssa ja onko jotakin erityistä, mitä olen oppinut juuri autismin kirjon ihmisiltä? Ja tietenkin sitä, mitä olen elänyt autismin kirjon lapsen, nuoren ja nyt aikuisen äitinä.

Niin mitä olen oppinut? Ainakin aitoutta, hetkessä olemista, yksilöllisyyden arvotusta. Nöyryyttä sen edessä, että uuteen ihmiseen tutustuessa pysähtyy, kuuntelee ja katsoo, on avoin.

Prizantin yhtenä johtoajatuksena luennossaan oli haastaa ajattelemaan autismia myös voimavarana, yksilöllisyytenä ja osana ihmisyyden kirjoa. Hän jakoi paljon tarinoita oman uransa varrelta, joista välittyi lämpö ja kunnioitus ihmisyyden erilaisia puolia ja ilmiöitä kohtaan. Yhdessä luentodiassa oli lainaus Lisa Jo Rudylta, autistisen lapsen äidiltä, jonka olen suomentanut alle:

10 mahtavaa ominaisuutta autismin kirjon ihmisillä

  1. He valehtelevat harvoin
  2. He elävät hetkessä
  3. He harvoin arvostelevat toisia
  4. Heillä on intohimoa
  5. Sosiaaliset odotukset eivät kahlitse heitä
  6. Heillä on hyvä muisti
  7. He ovat vähemmän materialistisia
  8. Heillä on vähemmän piilossa olevia pyrkimyksiä
  9. He auttavat muita näkemään maailman kirkkaammin
  10. Erityiset kiinnostuksen kohteet voivat antaa heille etulyöntiaseman kun niitä hyödynnetään työelämässä

-Lisa Jo Rudy-

Jaoin ensimmäisessä tänne kirjoittamassani blogissa tarinan poikani ylioppilasjuhlista. Näissä juhlissa tyttäreni kanssa sankarille laulettu laulu nousi mieleeni tämän luennon aikana. Laulu on For Good , musikaalista Wicked, joka on perheellemme monella tapaa tärkeä yhteisesti jaettu kulttuurikokemus vuosien takaa Helsingin Kaupunginteatterisssa ja sittemmin Lontoossa. Äitinä laulun sanoilla on minulle erityinen merkitys, jonka voi laajentaa työhöni ja elämään. Kappaleen alussa sanat menevät näin:

I’ve heard it said
That people come into our lives for a reason
Bringing something we must learn
And we are led
To those who help us most to grow
If we let them
And we help them in return
Well, I don’t know if I believe that’s true
But I know I’m who I am today
Because I knew you…
Like a comet pulled from orbit
As it passes a sun
Like a stream that meets a boulder
Halfway through the wood
Who can say if I’ve been changed for the better?
Because I knew you
I have been changed for good

– Stephen Schwartz-

Kiitollisena kaikista menneistä ja tulevista kohtaamisista, yhdenkään jälkeen en ole enää ihan sama kuin sitä ennen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *