L O A D I N G

Leikistä puhutaan usein lasten työnä ja sitä ajatellaan ikään kuin lapsille kuuluvana. Leikki ja leikkisyys ei kuitenkaan lopu lapsuuteen, se vain muuttaa hieman muotoaan. Leikkisyys on tärkeä elämän voima ja ilman sitä emme voi hyvin.

Tutkija Stuart Brown jakaa aikuisten leikkipersoonallisuudet kahdeksaan. Moni meistä löytää itsensä useammasta niistä, kun taas toiset tuntuvat kovin vierailta.

Johtaja/vetäjä

Toisille meistä leikki ja leikkisyys toteutuu suunnitellen ja johtaen. Johtajat ovat leikkipersooniltaan synnynnäisiä organisoijia. Parhaimmillaan he järjestävät mahtavia juhlia, retkiä kohteisiin ja ovat aikaansaavia sosiaalisten kokoontumisten tähtiä.

Hassuttelija

Hassuttelijoiden leikki on ikiaikaista. Toisten viihdyttäminen ja naurattaminen on heille luontaista ja tapa tulla hyväksytyksi porukassa. Jekut, vitsit ja höpsöttely ovat heidän ominta leikkisyyttään.

Kinesteetikko

Kinesteetikot nauttivat liikkumisesta, toiset jopa sanovat, että heidän täytyy liikkua pystyäkseen ajattelemaan. Liikkumisessa tärkeintä on tekeminen, kilpailullisuus ei niinkään. Oman kehon käyttäminen esim. tanssien, joogaten, kävellen tuottaa mielihyvää ja hyvää oloa.

Keräilijä

Keräilijä leikittelee keräämällä esineitä, kokemuksia, makuja tai muuta hänelle mielenkiintoista. Osalle keräilijöistä leikkisyys toteutuu yksin, toisille osa iloa on yhteisöllisyys toisten keräilijöiden kanssa.

Kilpailija

Kilpailija nauttii leikkisyydestä noudattamalla pelien sääntöjä ja haastamalla itseään kohti voittoa. Pelien ja urheilun lisäksi kilpailijalle työssä menestyminen ja esillä oleminen ovat osa leikin iloa.

Luova/taiteilija

Taiteellinen. luova leikkipersoona rakastaa luomista, maalaten, käsitöitä tehden, kirjoittaen, hoitaen puutarhaa yms. Luovuus voi kukkia myös korjaamalla, siivoamalla tai purkamalla. Hän puuhaa ehkä vain omaksi ilokseen tai nauttii kätten töiden esittelemisestä.

Tarinankertoja

Tarinankertojalle leikki on mielikuvituksen käyttöä. He voivat olla kirjailijoita, mutta yhtälailla heitä, jotka uppoutuvat lukiessaan tarinoihin. Tarinankertoja voi löytää leikkisyyden arjen keskeltä mielikuvituksensa voimalla.

Seikkailija /tutkija

Lapsena meissä kaikissa on seikkailijaa ja tutkijaa, mutta todellinen seikkailija jatkaa tätä vielä aikuisenakin. Tutkiminen voi olla uusiin paikkoihin tutustumista, mutta myös uudenlaisten kokemusten etsimistä. Uuden opiskelua tai aikaisemman taidon syventämistä.

 

Lähde:
Brown, S. , Vaughan, C. (2009). Play: How it Shapes the Brain, Opens the Imagination, and Invigorates the Soul.Penguin Books, NY.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *