L O A D I N G

Raskausaika on monella tavalla merkityksellinen siirtymävaihe elämässä, vanhemmaksi kasvaminen alkaa jo raskauden aikana. On ihan tavallista, että raskauteen liittyy myös ristiriitaisia tunteita ja mielialan vaihteluita. Tätä siirtymävaihetta ja omaa kasvua vanhemmaksi tukemaan on luotu Hoivaa ja Leiki  (lyhyesti HoiLei) menetelmä. Se on Suomessa kehitetty työmuoto, joka pohjautuu Theraplay- ja mentalisaatiopohjaiseen työskentelyyn. Sitä toteutetaan sekä ryhmämuotoisena, että perhe HoiLei:nä. Työskentely on mahdollista aloittaa jo raskausaikana. Tavoitteena on tukea vanhemman jaksamista ja kehittyvää suhdetta lapseen.

 

Hoivaa ja Leiki käytännössä

Raskausajan Hoivaa ja Leiki työskentelyssä
otollinen aika aloitukselle on kun raskausviikkoja on kertynyt noin 26. Sekä ryhmämuotoisessa, että perhe HoiLei:ssä tavataan aina ensin tutustumiskäynnillä. Tutustumiskäynnillä kerrotaan lisää tietoa menetelmästä ja se tarjoaa mahdollisuuden tutustua ryhmän ohjaajiin tai perhe HoiLei:n ohjaajaan. Tutustumiskäynnin jälkeen tavataan neljä kertaa joko ryhmässä (ryhmä HoiLei) tai perheen kesken (perhe HoiLei). Vauvan synnyttyä on mahdollisuus ohjaajan tekemään kotikäyntiin ja vauvan täytettyä 3 kk voi jatkaa Hoivaa ja Leiki työskentelyä ryhmässä tai perheen kanssa.

 

Raskausajan tapaamiset ovat kestoltaan noin 1,5 h ja toteutuvat yleensä kerran viikossa.

Raskausajan HoiLei kerroilla pohditaan mm. millainen hoivaava vanhempi minusta tulee, millainen vauva tulee olemana synnyttyään, keitä vauvan lähipiiriin kuuluu. Käydään läpi tulevan vanhemman voimavaroja ja keinoja itsestä huolen pitämiseen. Työtapa on aktiivinen ja osallistava, ryhmäkertojen välillä on pieniä pohdintatehtäviä.

Työskentely sopii niin vanhemmiksi ensi kertaa tuleville, kuin uudelleen vanhemmiksi tuleville. Perhe HoiLei:ssä myös sisarukset voivat osallistua käynteihin.

Huhtikuussa 2023 alkaa uusi raskausajan HoiLei ryhmä Espoossa, TerapiaLammen tiloissa torstai-iltaisin. Yhteydenotot ja kyselyt tästä linkistä

 

Käy kurkkaamassa video raskausajan tunnesuhteesta Tunnekeskeinen vanhemmuus luentosarjasta, asiantuntijana Saara Salo:

Raskausajan tunnesuhde video

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *